Pyssel med plastband

Något som var otroligt populärt i mitten av 70-talet, när jag gick på mellanstadiet, var att pyssla med plastband.

Jag bodde nära Tempo på den tiden. Dit gick jag och köpte rullar med plastband i olika färger. Dom kostade inte många kronor på den tiden …

Sen gick man hem och rotade fram gamla plåtburkar, som fanns i gömmorna hemma. Kaffeburkar i plåt var populära, då det ofta fanns plastlock till dessa också. Botten på burkarna togs bort med konservöppnare, då detta skulle bli locket på burken. Plastlocket blev den nya burkens botten !

inklädd kaffeburk med plastband. Pyssel från 70-talet.

Hela plåtburken – inklusive lock – kläddes först in med skumplast. Därefter virades plastband i en färg runt hela burken (och lock). I andra lagret använde man en matchande färg, och där snoddes plastbandet så att det blev dekorativt. Praktisk och tjusig (?) förvaring till tjejrummet !


Vi skapade även läckra nyckelringar av plastbanden. Man skapade dessa på händerna, och tekniken satt som en smäck på den tiden ! De två på bilderna nedan, har jag lyckats få ihop nu – såhär 40 år efter ! Jätteroligt 🙂

nyckelring plastband 70-talet

Jag tror jag ska göra flera ….  bra avkoppling och härligt att skapa något med händerna – i kontrast till datorknattrande. 😉


Jag lägger snart ut en youtube-film med instruktioner hur man gör dessa nyckelringar !


Jag har mina gamla plastband kvar från 70-talet. Men dom finns att köpa även idag. Här är länkar till ett par  butiker på nätet som säljer plastband i olika färger:

Atelje Margareta
Papperskungen